Vinski Etiket

- Degustacija je najbolji učitelj o vinu-

Izbor vina može biti beskonačan!

 
Poznajemo vina iz celog sveta.
Svake godine imamo nove, različite berbe!
 
 
 

 
Ponuda vina u supermarketima, specijalizovanim  prodavnicama pića i vinarijama je zaista velika. Lični stil, prilika, raspoloženja i osetljivost degustatora određuju sam izbor!
 
Ukoliko ne poznajete vina, kupite vina u vinoteci i prihvatite ponudu stručnog prodavca. Danas, u svakom supermarketu postoje odeljenja za vina gde možete naći najraznovrsinju ponudu iz celog sveta. Upozorenje: nemojte očekivati vrhunski kvalitet za sitne pare!

Savet za degustaciju vina- izaberite određeno podneblje, bez obzira na vrstu grožđa i godinu proizvodnje, ili izaberite vrstu grožđa iz različitih regiona.
 
Godinu berbe, kao kriterijuma za degustaciju, ostavite za kraj ličnog degustacionog istraživanja. Vina  dobrih berbanskih godina su retka i mogu se nabaviti isključivo na specijalizovanim aukcijama.

 

Da li ste znali?

 

Prilikom degustacije čaša za vino se puni do  trećine!

 

Dve trećine čaše vina se degustira uz hranu!


 

 

Kako da se ponašate na degustaciji?

 

Postoji etiket ponašanja na degustacijama. Savetujemo slčedeća pravila kojih se treba pridržavati i pristup ka isprobavanju vina:

 

  • Nemojte pušiti niti žvakati žvaku.
  • Nemojte se poslužiti dok Vam osoba koja predstavlja vino to ne dozvoli.
  • Dok traje razgovor o vinu, ostavite u čaši gutljaj, možda će Vas nečije mišljenje nagnati da još jednom probate.
  • Nikad nemojte dati svoju čašu sa vinom drugoj osobi. Ukoliko ga ne želite, prolite ga.
  • Nepristojno je ne prihvatiti vino. Pre degustacije uvek objasnite domaćinu zašto ne smete piti (uzimanje lekova, vožnja automobila).
  • Pre ponovne degustacije nemojte se pozdravljati međusobno.
  • Uvek obratite pažnju na osobu koja Vas upoznaje sa vinom
  • Uvek ostavite komentar na vino. Vino zaslužuje svaku reč. Barem pogledom dajte znak da ga cenite. Najveća nepristojnost je ne primetiti vino!
  • U svakom vinu moramo naći nešto dobro, negativne komentare etiket ne dozvoljava, samo u slučaju kada ih domaćin prvi spomene.
  • Prilikom ponovne degustacije nazdravite sa domaćinom i zahvalite se na pozivu.
  • Jedan od najvažnijih pravila jeste da nikad ne smete zakucati u bure. To je jedna od najvećih nepristojnosti jer na taj način vređate domaćina!
 
Ključne reči:
 
 

 

Ostali članci
Aktuelnosti
Reportaže
Zanimljivosti
Vinske Vesti