Vino i sir

Kultura vina / kultura sira, neodvojivi činioci gastrokulture.

Vino i sir imaju dosta zajedničkih karakteristika: čuvaju se i neguju kako od njih bi dobili najbolje. Iako se suprotnosti ponekad privlače u ljubavi, sličnosti stvaraju istinski ljubavni odnos. Zato je najbolji savet da poslušate svoj nos i uparite srodne arome i ukuse.

 

Enolozi ističu, da sirevi toliko dobro odgovaraju vinu, da ga uzdižu i čine boljim, ali ih treba pametno izabrati i degustirati.

 

 

U velikoj ponudi sireva trebalo bi najpre kombinovati lokalne sireve uz lokalna vina, jer su oba nosioci odlika istog zemljišta i klime.

 

Vrste sireva:

  1. Osnovno pravilo je da uz teška, starija ili crna vina idu teži, tvrđi i aromatični sirevi, a lagane voćne arome belih ili ružičastih vina najbolje je služiti uz neutralnije, mlađe i kremastije sireve.
  2. Laki, sveži sirevi sirevi brzog zrenja – se harmonizuju sa vinima koja su slična njima: laka, struktura kiselosti je jednostavna, ne sadrže veći stepen alkohola. Tu ističemo suva bela i neke vrste roze vina sa specijalnim laganim ukusima.
  3. Plavi sirevi snažnih ukusa i mirisa (Rokfor, Gorgonzola, Stilton) se vrlo dobro pašu uz slatka vina: Traminac, Muskat, beli Sovinjon ili vina sa Tokaja. Uz Stilton se preporučuje Porto. Ovi sirevi imaju visoku slast koja idealno pristaje slanim ukusima.
  4. Slane i aromatične sireve (parmezan, čedar i ementaler) slobodno kombinujte sa suvim i posebno aromatičnim vinima. Zreli Parmezan i crveno vino se zajedno konzumiraju, jer aromatično masni sira oplemenjuje ukus svakom crvenom vinu. Ovi sirevi umeju da otvore karakter vina do najizražajnijih aroma.
  5. Sa slanim, kremastim sirevima kao što je grčka Feta slažu se Rozei i lakša crna vina. Koziji sir se uklapa u ukus belog vina koji ima naglašen sortni miris, to su beli Sovinjon, Rajnski Rizling ili Muskat Otonel.
  6. Jake i tvrde ovčje sireve najbolje je kombinovati sa snažnim crnim vinima, poput plavca ili kaberne sovinjona. U ovom slučaju se preporučuje se da crvena vina budu hladnija, oko 13 °C.
  7. Polutvrde sireve poput Edamski i Gaude treba poslužiti sa intenzivnijim belim vinima među koje spadaju Šardone, Burgundac beli i Rizling Rajnski. Ako tražite izvanredne kombinacije onda možete upariti ove sirove sa vinom crveni Game.

Kod kombinovanja sireva i vina uvek obratite pažnju i na proizvođače, jer se iste vrste vina se razlikuju od vinarije do vinarije. Harmonija postoji samo ako izaberete kvalitetna vina i kvalitetne sireve.

 

Ključne reči:

aroma, kvalitetna vina, vino, sir,

Ostali članci
Aktuelnosti
Reportaže
Zanimljivosti
Vinske Vesti