Uticaj meseca na vino

Već neko vreme, prvenstveno po uputstvu Isabelle Legeron, Vinarija Maurer flašira vina (na osnovu mesečevog/lunarnog kalendara) u ciklusu koji najviše odgovara za „biljke ploda”. Manju količinu od nekoliko vrsta vina ćemo flaširati i u drugim periodima da bi razlika kasnije svakome bila primetljiva.

Sledi jedan interesantan članak u ovoj temi:

Mesečev kalendar/lunarni kalendar se vekovima koristi u poljoprivredi, ali je čovek tek nedavno otkrio uticaj Meseca na degustaciju vina.

Po mesečevom kalendaru su samo neki dani povoljniji za degustaciju vina.

Lunarni kalendar otkriva da je za degustaciju najpovoljniji period mladog Meseca, u periodu kada su najpovoljniji dani za „biljke ploda“, koji se na drugim jezicima koristi i kao „dani voća“.

Ekipa ViniFolija je tri godine testirala ovo pitanje. Iako su u procesu testiranja učestovali isključivo ljubitelji nauke i logike, rezulati su pokazali da sistem funkcioniše. U ovom periodu ukusi crnih vina su mnogo poboljšani. Ako baš imate nameru da otvorite jednu flašu starog crnog vina, dobrog ukusa i mirisa, svakako pročitajte sledeće:

Mesečev kalendar/Lunarski kalendar i vino

Iako se zna da je uticaj Meseca i mnogo ranije (već u 1. veku) ispitivan, Rudolf Štajner austrijski filozof je početkom 20. veka definisao biodinamiku. Po njegovom sistemu postoje četiri osnovne grupe biljaka prema kojima treba planirati baštenski plodored. To su biljke korena, biljke lista, biljke cveta i biljke ploda. Biodinamički ciklus inače koristi 12 horoskopskih znakova kao metod pozicioniranja Meseca.

Biljke korena – „dani korena” u lunarskom kalendaru

U ovom periodu mesec može biti u znaku Bika, Device ili Jarca. Ako tokom degustacije vina pratite mesečev kalendar trebate imati u vidu da Vas ovaj period sprečava da uživate u pravom ukusu vina.

Biljke lista „dani lista” u lunarskom kalendaru

U ovom periodu je mesec u znaku Raka, Škorpije ili Ribe. U ovom periodu, i ovim danima nije preporučena degustacija vina.

Biljke cveta – „dani cveća, cveta” u lunarskom kalendaru

U ovom periodu je mesec u znaku Blizanaca, Vage ili Vodolije. Ovi dani se posebno preporučuju za degustaciju i konzumiranje aromatičnih vina.

Biljke ploda – „dani ploda ili voća” u lunarskom kalendaru

U ovom periodu mesec može biti u znaku Ovna, Lava ili Srelca. Ovaj period je najoptimalniji za degustaciju vina. 

Ostali članci
Aktuelnosti
Reportaže
Zanimljivosti
Vinske Vesti