Svet kuvanog vina

Najbitniji sastojak kuvanog vina je vino.

 

Kako spoljašnja temperatura pada raste potreba za šoljom kuvanog vina. U toku velike žurbe pri kupovini poklona za praznike prija mali odmor i jedno kuvano vino na nekom od štandova zimskih vašara. Na kraju napornog radnog dana nema boljeg osećaja od onog kad nas oblije miris kuvanog vina, cimeta i karanfilića. U zimskom periodu je najlepše dočekati voljenu osobu sa šoljom toplog vina i zagrejati se pored peći.

Kuvano vino je najbolje za eksperimentisanje i dobijanje savršenog napitka, ali isto tako lako može da se pokvari. Svako ima svoj recept, trikove kojima se koristi, začine koje dodaje, sve u cilju dobijanja izvanrednog napitka za hladne dane.

Najbitniji deo kuvanog vina je vino. Ali postoji nekoliko pogrešnih ubeđenja o načinu pripreme - prvo je što svako misli da od bilo kog jeftinog vina možemo dobiti savršeno kuvano vino, drugo je da se kuvano vino može praviti samo od crvenog vina. Činjenica je da se za pripremu kuvanog vina ne mora kupiti skupo vino, ali vina slabijeg kvaliteta dobro ušećerena i začinjena nikada neće dati stvarno dobar ukus zimske čarolije. Za pravljenje kuvanog vina trebamo izabrati vino koje rado pijemo i u svakodnevnom životu. Kao što ni u jela ne stavljamo vina slabijeg kvaliteta tako ih ne bi trebali koristiti ni pri pripremi kuvanog vina. Šećer zaista može da sakrije neke mane, ali ako želimo dobru aromu, bolje je da obratimo pažnju na izbor.

Pri pripremi kuvanog vina razmišljajmo i o belim vinima, ne samo o crvenim, bela vina isto tako vole začine, neka su već sama po sebi začinjena tako da se savršeno uklapaju u ovaj svet. Kad već pričamo o začinima, da vidimo koji se začini koriste u pripremi kuvanog vina. Za zaslađivanje možemo koristiti šećer, ali u umerenim količinama jer može da zamaskira uzbudljiv ukus, aromu i začine. Možemo eksperimentisati šećerom, pa da umesto belog šećera isprobamo smeđi šećer ili šećer od trske, med različitog ukusa, na primer od kestena, bagrema, lipe, koji može dati specifičan i jedinstven ukus kuvanom vinu. Onima koji piju kuvano vino bez šećera, ali ipak vole sladak život, preporučujemo korišćenje agave ili stevia sirupa.

Duša kuvanog vina je sačinjena od raznih začina. Koriste se cimet, karanfilić, vanila, kora limuna i  narandže, biber, čili, đumbir, i mnogi drugi.

 

Mali trik pri pravljenju kuvanog vina je prstohvat soli koji može da poboljša ukus ovog čarobnog napitka i istakne intenzitet ostalih začina.

Savršen poklon ljubiteljima kuvanog vina može biti i začinsko bilje koje se koristi za pravljenje kuvanog vina, a koje možete spakovati u kesice, lepo ukrašenu teglu ili neki treći način pakovanja koji mislite da je primereniji i dopadljiviji osobi kome je namenjen poklon.

Velika greška u pripremi kuvanog vina je upravo kuvanje (logičan postupak pošto mu je naziv kuvano vino). Na temperaturi višoj od 80° C gubi se nivo alkohola u vinu, te je preporučljivo lagano zagrevanje i potrebno ga je skinuti sa vatre pre nego što provri. Sporije kuvanje pomaže začinima da budu intenzivnijeg ukusa dok brzo kuvanje ima suprotan efekat. Dodavanje vode vinu nije potrebno, ljudi to rade samo da bi povećali količinu, ali ako je vino dobrog kvaliteta dodavanje vode može samo da umanji intenzitet ukusa. Za povećavanje količine preporučujemo malo voćnog soka. Za jači i intenzivniji ukus možemo dodati rum, rakiju ili neko sušeno voće, kao što je grožđe, borovnica, smokva, šljiva, višnja, jabuka ili datule.

U slučaju prehlade ljubiteljima intenzivnijih ukusa preporučujemo dodavanje ljute mlevene paprike, čili ili sušene čeri paprike.

Pre serviranja obavezno filtrirajte kuvano vino kako bi odstranili komade karanfilića i drugih začina. Bitno je da kuvano vino pijemo u vrućem obliku.

 

Za ukras na šolji možemo koristiti sušenu jabuku, limun, nekoliko kriške čilija ili sveže iseckan đumbir.

Ključne reči:

kuvano vino, belo vino limun, višnja, paprika, crveno vino,

Ostali članci
Aktuelnosti
Reportaže
Zanimljivosti
Specijalna ponuda
Vinske Vesti