Prirodna Vina

Prirodna vina osvajaju svet!

To su vina napravljena od grožđa uzgojenog na organski način, bez upotrebe pesticida, herbicida i hemikalija. Predstavljaju čisto i prirodno blago bez dodatih veštačkih aroma i oduzimanja bilo čega tokom procesa vinifikacije!

Sve počinje negovanjem grožđa i završava se ljubavlju prema vinima, a između toga ima puno, puno rada.

 

Prirodna vina su dar Boga, namenjeni svakom i za svaku priliku! Moramo biti svesni važnosti da pijemo što zdravije i čistije vino i to ne samo u posebnim prilikama nego i u svakodnevnom životu. Od njih Vaša glava nikada neće zaboleti!

Pomoću različitih marketinških sredstava se prodaje iluzija; da su sva vina prirodna. Nažalost nisu, jer je većina vinograda tretirana pesticidima, herbicidima i fungicidima i time zemljišta postanu mrtva jer se sve uništava sem grožđa. Poznati mikrobiolog, Claude Bourguignon kaže: „Ima više života u Sahari nego u nekim vinima iz Burgundije”

Prirodno vino je nešto drugo. Prirodno vino je sve u svemu sok od grožđa koji prođe kroz fermentaciju! Organska vina se proizvode u vinogradima a ne u laboratorijama! Nije potrebno ništa sem grožđa i zemljišta. Prirodna vina žive, imaju personalitet, u njih možete da se zaljubite! Uživajte u prirodnim vinima!

 

Zašto da konzumirate prirodno vino?

  1. Organsko gajeno grožđe je svakako zdravije od onog koji je hemijski zaštićeno i obrađeno
  2. Štitite svoj organizam konzumirajući organska vina, a istovremeno čuvate i okolinu, zemlju i vodu za generacije koje slede
  3. Organska vina  sadrže manje sulfita od tradicionalnih. Dodaju se u cilju konzerviranja, a stoprocentno organska vina uopšte ne sadrže sulfite!

 

Studije Evropske Unije u vezi konvencionalne proizvodnje vina dokazuju, da, nažalost, skoro sva ispitivana vina sadrže ostatke pesticida. Polovina od ukupno testiranih boca je sadržalo kancerogene materije, ostatke pesticida.

Ekološka proizvodnja vina danas u svetu beleži veliki rast. Sa sve većom obrazovanošću potrošača povećava se svest o potrebi zaštite okoline i konzumaciji zdravstveno ispravnih i biološki visokovrednih proizvoda. U vinogradima zabranjeno je korišćenje veštačkih đubriva i sintetičkih pesticida. U zadnje vreme zaštita životne sredine i želja za ekološkim proizvodima ima visoku tendenciju rasta i u našoj državi. Zdravlje je najbitnije, isprobajte ekološka vina iz naše ponude!

Iste sorte vinove loze mogu se uzgajati i po organskim i po konvencionalnim principima. Kod organskog gajenja grožđa treba voditi računa o njihovoj osetljivosti na bolesti i tako planirati zaštitu. Sa preparatima od ekstrakta biljaka, algi, propolisa, sa humusom, ostalim homeopatskim i biodinamičkim dodacima se može zaštititi grožđe protiv bolesti. Prirodna ili organska proizvodnja vina se osniva na proizvodnji zdravog grožđa, pa zatim kvalitetnog vina.

Poteškoću vidimo u tome, da su potrošači nedovoljno upućeni u proizvodnju vina uopšte, kao i u proizvodnju vina po ekološkim načelima.

Prema nekim procenama u svetu danas posluje oko 2.000 organskih vinarija, od čega je gotovo 900 u Francuskoj. Najveći organski vinogradi se nalaze u Italiji, Francuskoj, u Španiji i Nemačkoj.

 

Prirodna ili organska proizvodnja vina se zasniva na proizvodnji

zdravog grožđa, od kog se zatim dobija kvalitetno vino.

 

 

Ključne reči:

prirodno vino, organska vina, ekološka vina, kvalitetna vina

Ostali članci
Aktuelnosti
Reportaže
Zanimljivosti
Vinske Vesti