Plutani čep

- Plutani čep koji zatvara tajnu u flašu -

Vino je doživljaj. Izvlačenje čepa takođe.

 

 

Otkrili smo vino, naučili kako se proizvodi, i uz to smo otkrili tajnu kako da zatvorimo to čudno piće u flašu.

 

Šta je čep?

Zamislite jedno malo drvo, koje zasade, čekaju četrdeset i tri godine da naraste, da bi mogli skinuti prvi sloj kore korena od kojeg se pravi naš prirodni čep za vino. I ovo još nije prvoklasni čep jer se proizvodi od jako mladog korenja. Samo nakon devet godina možete skinuti sledeći sloj kore za proizvodnju čepa.

Od čepa ne očekujemo ništa manje od toga da zatvara savršeno, da ne dopusti oksidaciju vina i da ga zaštiti od starenja.

Plutani zapušač mora što duže da sačuva svežinu vina koje smo izuzetno napornim radom proizveli. U isto vreme mora  da omogući vinu da živi, da sazre i kao sazrelom, da nam pokaže svoju novu stranu.

Nažalost, desi se da čep ponekad daje vinu buđav ukus. Razlog se istražuje već duže vreme kako bi bio otklonjen. Jedno je sigurno, da je uzrok takozvano TCA jedinjenje.

U većini slučajeva flaše se zatvaraju zapušačem od plute koji se u celini iseca iz drvetovog korena. Ova procedura je najskuplja ali i obezbeđuje savršeno zatvaranje.

Najjeftinija varijanta je pluta koja se pravi od granulata korena i koja umanjuje ukus vina, te se koristi samo kod vina sa kraćim rokom trajanja.

 

Elegancija ili praktična korist – da li može da se uništi mitos plute?

Postoje alternativna rešenja protiv ukusa plute. Prvenstveno su ih počele koristiti nove vinarije, kojima je bilo neophodno da osvoje novo tržište. Naravno svaka dobra ideja je korisna samo ako ciljno tržište to razume, prihvati i zavoli.

Čepovi za vino od polietilena (silikona) su popularni u poslednje vreme, naročito u Americi, ali ih koriste i u Španiji i Italiji. Njihova prednost je da ne buđave i da sam ritual otvaranja vina ostaje isti. Njima se naročito zatvaraju bela vina i vina sa kraćim rokom trajanja. Retko ih koriste kod crvenih vina, jer može da dođe do reakcija polietilena koja uzrokuje bržu oksidaciju.

Ukus i prihvatljivost se naravno menjaju, ali jedno zauvek ostaje: zvuk izvlačenja plute... To je zaista divna muzika...

 

 

Pukne tiho, baš kako želite i pred Vama se otvara divan svet vina...

Ključne reči

Čep, plutani zapušač, zapušač, pluta, izvlačenje plute, plutani čep, izvlačenje čepa,

Ostali članci
Aktuelnosti
Reportaže
Zanimljivosti
Vinske Vesti