Maksimum iz flaše

 

- Kako da dobijemo maksimum iz flaše? -

Okolnosti degustacije suštinski određuju doživljaj degustacije.

 

 

Uživanje u vinu je vrlo osetljivo na spoljne okolnosti, ako se razočaramo ne treba odmah kriviti vino.

 

Sakupili smo Vam neka zlatna pravila da postignete najbolje iz vrednih flaša vina. Salute!

10 saveta za degustaciju

  1. Uzmite jednu kvalitetnu čašu (možete i 6). Za ovo ne postoji posebna nauka, ali dobra čaša stavlja vino u jednu drugu dimenziju. Čaša za vino je najjeftinija mogućnost da poboljšate doživljaj degustacije.
  1. Dekantovanje! Presipajte vino iz boce u drugu posudu da bi se provetrilo ili da bi se crno vino odvojilo od svog taloga. Ako nemate dekanter, onda možete presuti i u drugu dobro opranu flašu. Nemojte zaboraviti da mnoga vina (najviše mlada vina) tek sutradan daju najviše od sebe.
  1. Obratite pažnju na temperaturu vina! Laka bela vina se konzumiraju na 8-10 ºC, jača i teža bela na 12-14 ºC, kod crvenih odgovarajuća temperatura je 16-18 ºC ili se savetuje sobna temperatura.
  1. Organizujte degustacije za prijatelje! Iskoristite mogućnost da zajedno probate vina koja se tematički slažu jedna sa drugima. Zajedno možete kupiti i neka skuplja vina, koje inače ne bi mogli dopustiti sebi.
  1. Jedna moguća varijanta degutacije je „slep test”. Ova varijanta isprobavanja može biti zabavna ali i poučna, jer ostajete objektivni i niste pod uticajem etikete.
  1. U toku degustacije nemojte jesti ni piti ništa sem hleba i vode. Naravno, posle degustacije može da se uživa u jelima. Trudite se da ne pijete vino na prazan stomak.
  1. Vino obavezno kupujte u vinoteci. Dobar stručnjak će Vam pomoći oko izbora vina i on je taj koji ne stavlja vina ispod neon sijalice, koji ih čuva od toplote i svih ostalih negativnih uticaja. (jer i to utiče na kvalitet vina)
  1. Kod kupovine preporučujemo da izdvojite više para! Vredi isprobati kvalitetna vina, međutim, cena nije uvek garancija za najbolje! Tražite pomoć od stručnjaka!
  1. Protiv mamurluka obavezno konzumirajte: mnogo vode, orase, odgovarajuća jela i jedan aspirin pre spavanja. Inače, ako pijete prirodna vina nikad nećete imati glavobolju. (to smo isprobali)
  1. Čitajte o vinima i pijte organska vina! Učenje može samo pospešiti doživljaj. U svrhu toga potrudili smo se da Vam pružimo kvalitetne informacije u vezi vina, vinarija, grožđa, berbi, čaša, vinograda, zemljišta, sorti itd. Pročitajte naše članke i ako imate sugestiju, obratite nam se.

 

 

Ključne reči:

dekantovanje, degustacija, čaša, čaša za vino, vina, kvalitetna vina, organska vina,

Ostali članci
Aktuelnosti
Reportaže
Zanimljivosti
Vinske Vesti