Kako čuvati vino: 7 činjenica koje morate znati

Saveti za očuvanje kvaliteta vina bez mnogo troškova.

Kupili ste vino koje nemate nameru odmah da popijete.

 

Šta raditi sa njim?

 

Najpre, korisno je znati da mali procenat dobrih vina na tržištu postaje bolji starenjem.

U većini vina možete uživati najviše svega nekoliko godina od godine kad su proizvedena. Ukoliko ste zainteresovani za kupovinu vina koja vremenom sazrevaju, trebalo bi da razmotrite mogućnost investiranja u profesionalno skladište za vina, tj. podrume a to je skroz druga priča.

Svi Vi koji nemate takve ambicije pridržavajte se nekolicine jednostavnih saveta koji će sačuvati Vaše vino dok ne odlučite da ga popijete.

1. Držite vino rashlađeno

Toplota je najveći neprijatelj vina. Temperature više od 21° C će ubrzati starenje vina. Ukoliko ga držite na još višoj temperaturi, Vaše vino bi moglo da se „skuva”, a kao posledica će izgubiti i na aromi i na ukusu. Idealna temperatura na kojoj bi trebalo da ga čuvate je između 7 i 18° C (13° C se često navodi kao idealna). Ne brinite se ako je u Vašem skladištu ili podrumu temperatura viša za nekoliko stepeni, sve dok imate nameru da ga popijete u roku od nekoliko godina od proizvodnje, dobro je.

2. Ne previše rashlađeno

Držati vino u frižideru je u redu sve dok je u pitanju nekoliko meseci, ali se za duži vremenski period već ne preporučuje. Prosečna temperatura u frižideru je ispod 7° C za održavanje kvaliteta kvarljivih namirnica, nedostatak vlage vremenom isušuje čepove koji će na taj način omogućavati vazduhu da prodre u flašu i ošteti vino. Takođe, ne savetujemo da ostavljate vino na mestu gde bi moglo da se smrzne (npr. garaža koja se zimi ne greje, zamrzivač). Ako tečnost počne da se ledi, može da se raširi toliko da izgura čep iz flaše.

3. Održite kontinuitet

Važnija stvar od postizanja idealnih 13° C za čuvanje vina je izbegavanje ekstremnih i naglih promena teperature. Pored uticaja na ukus, širenje i skupljanje tečnosti u flaši može da izgura čep iz flaše ili da izazove curenje vina. Stremite konzistenciji, ali nemojte paničiti ako dođe do manjih promena u temperaturama; vina mogu najviše da stradaju u trasportu od vinarije do prodavnice. (Ako je toplota izazvala curenje vina i pored toga što je flaša i dalje zatvorena, ne znači da je vino upropašćeno. Ne postoji način da to znate pre nego što ga otvorite – ono i dalje može biti ukusno.)

4. Isključite svetla

Svetlo, naročito sunčeva svetlost, može predstavljati problem kod dužeg čuvanja. Sunčevi UV zraci mogu uticati na gubitak kvaliteta i prebrzo sazrevanje vina. Znate zašto vinari koriste obojene staklene flaše? One su kao naočari za vino. Svetlo sijalica u domaćinstvima verovatno neće uništiti vino, međutim u dužem vremenskom roku se mogu izbledeti etikete na flašama. Obične sijalice mogu biti sigurnije od fluorescentnih koje emituju malu količinu ultraljubičaste svetlosti. Najbolje rešenje za pomenuti problem je skladištenje u podrumu.

5. Idealna vlažnost

Savremeno verovanje kaže da je idealna vlažnost vazduha na kojoj vina treba da se čuvaju 70%. Kao razlog navodi se činjenica da suv vazduh isušuje čepove, te vazduh može da uđe u flašu i pokvari vino. Da, ovo se dešava ali samo ako živite u pustinji ili u arktičkim uslovima, u svim drugim Vam se verovatno neće desiti. (Ili eventualno ako ste držali flaše polegnute više od 10 godina, a to nas opet vraća na temu profesionalnog skladištenja vina). Vlažnost vazduha između 50 i 80% se smatra sigurnom, a takođe posuda sa vodom u skladištu može pozitivno uticati na kvalitet i vlažnost vazduha. Nasuprot ovome, preterana vlažnost može izazvati pojavu plesni. Ona neće uticati na pravilno zapečaćeno vino ali može da ošteti etikete. Ukoliko je vlažnost previsoka, isušivač vazduha može da reši problem.

6. Gledajte stvari drugačije

Tradicionalno, boce se skladište polegnute kako bi tečnost oblila plutu i na taj način onemogućila njeno isušivanje. Ukoliko planirate da popijete vino u skorije vreme, ili ako su flaše zatvorene na neki drugi način (staklenim, plastičnim čepovima ili čepovima sa navojem) onda ovo nije neophodno. Da damo još jedan savet: držanje flaša u horizontalnom položaju je efikasan način da uštedite na prostoru i definitivno ne može da škodi vinu.

7. Smanjite vibracije

Postoje teorije po kojima vibracije u dugom vremenskom periodu mogu oštetiti vino ubrzavajući hemijsku reakciju u tečnosti. Pojedini ozbiljni kolekcionari se umeju uzrujati čak i zbog slabih vibracija koje prave elektronski aparati, mada ne postoje dokumentovani dokazi o njihovom lošem uticaju. Jače vibracije mogu poremetiti talog kod starijih vina, onemogućavaju im da odstoje i smanjuju im rok trajanja. Ukoliko ne živite pored železničke pruge ili ne pravite rok koncert, šanse da imate ovaj problem su male, zar ne?   

 

Ključne reči:

čep, plutani čep, vino, vina, temperatura, podrum, etiketa,

Ostali članci
Aktuelnosti
Reportaže
Zanimljivosti
Vinske Vesti