Izvlačenje čepa

Čep nekad zaista može da upropasti dobro vino. Postoji mnogo načina njegovog izvlačenja... 

Možete ga vući, podići, okrenuti, koristiti pomoć vazdušnog pritiska ili ga izvući automatskim vadičepom.

 

 

Najstariji i najsigurniji način je dobro poznati klasični vadičep.

Treba voditi računa da vadičep ne koristimo kao  bušilicu  nego kao vreteno. Bitno je da mu je kraj oštar i da pri okretanju vretena ono ulazi sve dublje u sredinu čepa. Samo na ovaj način možemo izvaditi čep bez mrvica u flaši. Ipak, ukoliko njegovi komadići završe u vinu, isfiltrirajte vino u flašu za dekantovanje. Ovo je dobro uraditi i u slučaju kada se u vinu nađu trunčice ili se vidi talog, što je načešći slučaj kod vina koja dugo stoje.

Dekantujte vino i u slučaju da u flaši vidite vinski kamen, kako vam mali komadići kristala ne bi umanjili užitak.

 

Ne postoji usvojeno mišljenje da li je u cilju bolje aeracije potrebno dekantovati vino ili ne.

 

Nakon otvaranja flaše sadržaj treba popiti u roku od 3 dana.

Dejstvo kiseonika na vino zavisi od njegovog kvaliteta i starosti. Mlađe crno vino bogato taninima je bolje dekantovati kako bi bolje disalo i da bi se oslobodili eventualnog neprijatnog ukusa. Starija i zrelija vina, bez obzira na boju, samo pri prelivanju u drugu posudu iskazuju svoju pravu aromu. Ne postoji pravi odgovor na pitanje koliko vremena otvoreno vino treba da odstoji. Najpametnije je da se nekoliko puta proba i proceni njegov kvalitet.

Nakon otvaranja flaše sadržaj treba popiti u roku od 3 dana. Otvorenu flašu, bila ona vino, šampanjac ili nešto treće, nikad ne smemo ostaviti otvorenu. To nije samo zbog arome koja se vremenom gubi nego i što vino može preuzeti druge mirise, čime postaje neukusno. U slučaju da flašu ne možete zatvoriti originalnim čepom, poslužite se bilo kojim zatvaračem koji će biti privremeno rešenje. Na ovaj način se ne produžava rok upotrebe vina, te ga svakako treba popiti što pre.

 

Ključne reči:

vadičep, čep, dekantovanje, crno vino, arome, podrum, vino,

Ostali članci
Aktuelnosti
Reportaže
Zanimljivosti
Vinske Vesti