Godina berbe

- Koja godina berbe je bolja – berba iz prošle ili berba iz pretprošle godine? -

– čuje se od onih ljudi koji se trude da budu stručnjaci u poznavanju vina.

 

Da li uopšte postoji loša godina berbe?

Čudno je da enolozi tvrde da su prošle 4 godine bile jako dobre kad, i pored toga, imamo vina srednjeg i lošijeg kvaliteta.

Puno je pogrešnih verovanja i tumačenja ali ono što je sigurno je da koliko vinskih regiona ima toliko ima i prirodnih uticaja na različite sorte grožđa.

 

Ne postoje dve pokrajine sa istim vremenskim prilikama, ni u Fracuskoj, ni u Španiji, a ni u našoj zemlji.

 

Znači da nema ni jasno određene loše, a ni savršene godine berbe grožđa.

Nedostaci vina mogu biti različiti: visok stepen alkohola, neodgovarajući sadržaj tanina, loš procenat kiselosti, a veliku ulogu igraju i klimatski uslovi i osetljivost sorte. Pre nego što odredimo tendencije prošlih godina, vredi pogledati od čega je jedna godina dobra iz gledišta vina/ grožđa.

Različitosti berbe se javljaju u vinu. Dok pod jednoličnim klimatskim uslovima – gde spadaju Argentina i Australija – grožđe dobije jednake pogodnosti, u našoj zemlji se vremenski uslovi stalno menjaju u periodu od marta do novembra i znatno utiču na vinograde.

Grožđe je u odnosu na ostale biljke karakteristično po tome što zahteva manje vode, ali mnogo više toplote i sunca. Spada u one kulture koje se jako dobro mogu prilagodi prirodnim okolnostima, jer se grožđe bori za život! Ukoliko mora da se bori cele godine, svi kvalitetni sastojci će biti koncentrisani u bobicama grožđa. Iz ugla vina, su sastojci i kvalitet voća najbitniji, koje treba da nosi u sebi. 

Jesenje vreme znatno utiče na kvalitet berbe grožđa, kao i vina. Kad su godine prikladne, u idealnim mikroklimama se lakše odstranjuju uzročnici različitih bolesti.

Znači, prvenstveno se na osnovu bobica odlučuje kakva će biti berba te godine i ako je osnovni materijal odličan, ni kroz proizvodnju vina se ne mora intervenisati previše.

Godina berbe ja samo jedan od faktora koji utiče na proizvodnju vina.

Podjednako su važni i ostali:

  • ekološki faktori,
  • zemljište,
  • sorta grožđa i
  • tehnologija, kao i
  • čovek (vinar, enolog) koji je odgovoran za kvalitet roda i vina.

Možemo reći da su vinari, enolozi danas u ulozi modernih čarobnjaka koji raznim čarolijama odstranjuju pretnje vremenskih uslova, uzročnike bolesti, gubitke kvaliteta, i to sve kroz proces razvoja vina. Najbolja berba pruža priliku za proizvodnju najboljeg vina.

Od odlučujućeg značaja je i rezanje, kontrola prinosa, opterećenje po čokotu koji znatno utiču na poboljšanje sastojaka u bobicama.

Tačno određivanja vremena berbe se vrši na osnovu analitičkih podataka (kod nekih sorti grožđa određuje se ne samo dan, nego čak i doba dana u kom će se vršiti berba) koji su od velikog značaja i ponekad predmet dileme vinara, oko koje se najviše sukobljavaju stare i mlade škole vinara.

Nadamo se da ćemo dobijati više vina bez veštačkih aroma, bez strašnih intervencija, vina koja su prirodnija i prirodnog ukusna.

Godina berbe je pitanje prestiža u zemljama Zapadne Evrope (Bordeaux, Burgundia), danas ni ne postoje loše godine berbi, samo loš vinar, enolog ili manjak vina.

Jedno je jasno: postoje prominentne godine, otprilike na svakih 10 godina, koje daju neuporedive karakteristike i jedinstvenost vinu.

 

Trudite se da širite svoje znanje o vinima kako biste uvek znali koja su kvalitetna.

 

Uživajte u njima jer suština vina je u čoveku.

 

Ključne reči:

godina berbe, kvalitetna vina, tanin, vina,

Ostali članci
Aktuelnosti
Reportaže
Zanimljivosti
Vinske Vesti