Čokolada i vino

Degustacija čokolade, kao i u slučaju vina – je posebna nauka

Srećom, u današnje vreme ne napreduje se samo kultura ispijanja vina nego i gastronomija sa kulturom konzumiranja čokolade.

Nije retko da se na degustacijama uparuju vino i čokolada.

 

Degustacija čokolade je, kao i degustacija vina, posebna nauka, a ako kombinujemo degustaciju čokolada i vina, stvarno nam je potrebna velika koncentracija. 

 

Najbitnije je da uz čokoladu izaberemo odgovarajuće vino. Kao i kod uparivanja vina sa jelom, i prilikom uparivanja vina sa čokoladom postoji nekoliko osnovnih pravila.

Prvo pravilo je da obratimo pažnju na ukus i teksturu vina i čokolade, oba moraju da pripadaju istoj kategoriji po ovim karakteristikama. Kod vina moramo da pazimo na zrelost, kiselinu i tanine, dok kod čokolade moramo da pazimo na sadržaj kakaoa, na kremastu strukturu ili, ako je reč o bombonima, na ukus, a ako su u pitanju bomboni sa voćnim punjenjem, potrebno je da odaberemo vino sličnih karakteritika. Drugo bitno pravilo je da uvek izaberemo kvalitet, kako u slučaju vina tako i u slučaju čokolade.

Vino uvek mora da bude barem malo slađe od čokolade inače će „zagorčati” njen ukus. Pogrešno mišljenje je da se uz čokolade preporučuju samo slatka desertna vina . Najlepša harmonija se postiže kombinacijom suvih crvenih vina i čokolada sa većim sadržajem kakaoa. Suva bela vina se jako lepo slažu sa kineskim bombonama od zelenog čaja. Ukoliko želimo da napravimo savršenu kombinaciju jednostavnih čokoladi u tablama (one koje nisu punjene) trebamo obratiti pažnju na poreklo čokolade, jer postoje različite vrste kakaoa, kao i načina prženja koje daju drugačije arome čokolade. Sadržaj kakaoa je polazna tačka koja određuje izbor savršene kombinacije vina i čokolade: što je veći nivo kakaoa, uz njega idu zrelija i laganija crvena vina.

Degustacija čokolade je, kao i degustacija vina, posebna profesija, i ima svoju tehniku. Za degustaciju čokolade je potreban prefinjen ukus i upotreba više čula: pored vida, mirisa i ukusa moramo upotrebiti i čula sluha i dodira.

Prvo – kao i kod vina - moramo pogledati teksturu čokolade, koliko je sjajna, prošarana bojama ili zamućena. Čulom dodira treba da proverimo  da li je glatka, mekana ili iskristalizovana. Kod čokolade u tabli potrebno je primeniti čulo sluha – kod pravilno pripremljene čokolade moramo imati jak zvuk kod prelamanja, dok linija prelamanja treba da bude jasna.

Nakon toga, kao i kod vina, čokoladu proveravamo čulom mirisa. Trebamo je zagrejati (ne otopiti!) kako bi se mirisi i arome oslobodile. Nakon toga je probamo.

Za degustaciju nam je potrebna jedna kockica čokolade koju stavljamo na jezik i čekamo dok ne počne da se topi.

 

Kada se ukus čokolade dobro oseti, potrebno je da kroz nos izduvamo sav vazduh iz pluća, uzmemo gutljaj vina i ponovimo ceo proces. Obzirom da u čokoladi imamo nekoliko stotina sastojaka, ne treba da žurimo sa degustacijom.

Vremenom ćemo uspeti da otkrijemo ukuse i mirise koji proizilaze iz ovih kombinacija. Ako smo izabrali dobru kombinaciju čokolade i vina, komponente u vinu će pojačati karakteristike čokolade, i obrnuto.

 

Ključne reči:

čokolada, degustacija, bela vina, crvena vina, vino,

Ostali članci
Aktuelnosti
Reportaže
Zanimljivosti
Vinske Vesti